Trädgårdskrönika 2022

Kära Trädgårdsvänner.

Jag sitter i glasverandan efter att vedspisen är tänd med en kopp morgonkaffe och tittar ut över ett vitt landskap. Idag har vi minus 19,5 grader och ca 25 cm snö. Det ser ut som ett vykort med solen som håller på att gå upp och snön gnistrar. Grannen har tänt i pannan och röken stiger rakt upp så vindstilla är det. Nu får vi hålla tummarna att vi får en vit jul.

Våren kom med långsamma steg i år och inte som flera andra år då det mest slog ut och sedan kom frosten och förstörde blomningen. Det ör skönt med en lång vår så man hinner med. Jag blev lite orolig när mina rönnar inte blommade för då uteblir rönnbären och rönnbärsmalen har inte någonstans att ta vägen. Äppelträden blommade helt fantastiskt och även de andra fruktträden. I år var vi tvungna att ta bort två rönnar och beskära träden rejält för att få in mer sol och ljus i trädgården. Tillväxten har varit stor de senaste åren.

Det står en korkalm vid ena gaveln på garaget som är ca 20 år och den är jättestor och hög, 14-15 meter hög och 8 meter i diameter. Den frös ner i toppen för flera år sedan när vi fick en köldknäpp. Jag blev alldeles förtvivlad för att den skulle dö då den var så vacker. Vi sågade av det som var skadat och höll tummarna. Året därpå satte den fart. Blev jätte kraftig och växte enormt de kommande åren och fortsatte med det. Vi är tvungna att hålla efter den varje år nu.

Mina farhågor besannades!! När vi kom fram till augusti och höll koll på äpplena fanns det inte ett enda äpple som inte var angripet av rönnbärsmalen. Det blev inget äppelmos i år. Som tur är har det inte varit lika illa i stan. Vår dotter och måg har ett jättefint äppelträd som hade väldigt lite skador.

Äppelmoset är räddat!

Önskar er alla ett bra odlingsår 2023

Anki Plate-Björsson Ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait