Årskrönika 2019

Året som gått har blivit som vanligt igen efter förra årets värmebölja. Efter en mild vinter kom frosten sent och fruktträdens blommor frös. Det blev väldigt dåligt med frukt på äpple, päron och plommonträden efter den kalla perioden. Våra pollinerar ville inte komma ut i kylan.

För vår egen del var vädret bra då vi skulle komma igång med bygget av orangeriet. Grävmaskinen kom i april och dagarna flöt på med att gräva bort, fylla på med grus, lägga dränering och fylla upp till rätt nivå. Det spikades form och göts sockel för tegelväggarna som skulle vara 60 cm höga. Muraren kom och efter en vecka var det klart.

Vädret fortsatte med regn någon dag och sol och moln någon dag. Väldigt bra arbetstemperatur för stomme och tak som kom på plats. Bräder till utsida och insida målades. Fönstren monterades och ännu fler panelbräder målades. Det går åt många bräder när väggen är 3,5 meter hög och 5,5 meter lång. Maken fick hjälp av en god vän att lägga golvet, som består av trädgårdsplattor.

I augusti ser vi resultatet av sommarens arbete. Maken planterar en vindruvsplanta så fort golvet är färdigt. Sedan bärs bord och stolar in. Första koppen kaffe avnjuts med ett stort leende på läpparna och vi njuter av den vackra utsikten över åkrarna där rådjuren betar.

Hösten fortsätter att vara varm och våt. Det kommer mycket regn och med det översvämningar. Det enda positiva med det är att grundvattnet är på normal nivå igen. När vi skall hämta gran med familjen ligger det en tjock dimma som en grå yllefilt över landskapet. Det fortsätter att regna och det ser ut att bli en grön jul.

Önskar alla trädgårdsvänner ett riktigt bra odlingsår 2020

Anki Plate-Björsson, Ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait