Föreläsning med Gerben

Efter det sedvanliga årsmötet så höll Gerben Tjeerdsma ett föredrag om Lökarnas värld.

Han berättade om sina resor i bla Iran, Irak och Turkiet där han tillsammans med andra botaniker samlade in lökar. Många av lökarna finns nu på Botaniska Trädgården i Göteborg. Resorna gjordes inte enbart för att samla in och artbestämma lökar utan också för att förstå hur de växer och vilka förutsättningar de har där de växer naturligt. Genom att veta lökarnas ursprung så blir det lättare att se vilka lökar som gillar att växa i vårt klimat. Det man kom fram till var att lökarna skulle växa där det var fuktigt och näringsrikt för att klara vår sommar. Växte de där det var varmt och torrt så var deras härdighet i Sverige inte så bra. Men så klart finns det alltid undantag. Oftast så är det inte kylan och hur djupt löken låg som var avgörande om löken var härdig utan det var hur varmt och torrt det var på sommaren som avgjorde härdigheten.

Han var även nyfiken på om det stämde det här med att löken ska sättas lika djupt som tre gånger sin storlek och om det spelade någon roll om löken placerades upp och ner. Hans experiment hemma i en urna visade att alla varianter av djup och vilket de var upp eller ner spelade ingen roll de blommade samtidigt ändå.

Han berättade även om sina olika projekt och hur de planterade ut många tusen lökar genom att bara kasta ut dom och sedan göra hål med spett för att sedan trycka ned läkarna i hålen och sedan trampa till.

Gerben har precis flyttat till Vargaslätten i Simlångsdalen utanför Halmstad där kommer han att sköta ett 16 hektar stort allkonstverk, bestående av såväl en världsunik trädgård, arkitektur och design, ritat och anlagt av en av Sveriges största arkitekter Sigfrid Ericson. Gerben kommer att flytta med sin Gerbianska trädgård, plantskola och växtförsäljning till Vargaslätten. Han öppnar officiellt den 2 maj men kommer pga av den tidiga våren ha öppet lite tidigare. Gerben hade med sig många fina lökväxter till försäljning och det blev en trevlig pratstund runt växterna efter föredraget.

Ni kan följa Gerben på bla instagram @gerbianska och @vargaslatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait